Projectomschrijving
Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een plek van bezinnen, herinneren en vooral ook vooruit kijken: wat gebeurde hier en wat kunnen wij daarvan leren?
In 2004 ontwierp INBO een educatiepaviljoen op het kampterrein. Later werd de gedenkplaats uitgebreid met een museum. Architect Jacques Prins van INBO wilde vooral niet te veel reconstrueren. Bezoekers moesten vooral voelen hoe het er was.
Het boek ‘De betekenis van een plek’ gaat in op het ontwerp van het nieuwe ondergrondse museum en het bestaande herinneringscentrum. Het legt de relatie bloot tussen de geschiedenis, de sporen in het landschap. Hoe ga je om met herdenken als ontwerpthema? Het boek toont de beladen geschiedenis van deze plek van herinnering.
De architect, de landschapsarchitect en de experience designers laten zien hoe zij tot het ontwerp kwamen, wat de uitgangspunten en de dilemma’s waren bij het realiseren van de complexe opdracht op deze gelaagde herinneringslocatie.
Mijn rol bij het maken van het boek was de coördinatie van de totstandkoming, waarbij ik schakelde tussen de makers, de ontwerppartijen, de vormgevers, vertaler, fotografen en NAI010. Ook redigeerde ik de teksten.
Samenstelling: Jacques Prins (architect INBO), Max Meijer (erfgoedadviseur TiMe Amsterdam), Floris van Dijk (onderzoeker bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort)
Het boek is verkrijgbaar bij NAI010 en in bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Uitgave: INBO 2021
Distributie: NAI010
Vormgeving: Koehorst in ’t Veld
Drukker: Wilco
ISBN: 9789462085954
Mijn rol
Procesbewaking
Coördinatie
Tekstredactie