Leestijd: 3 minuten


‘Ben jij familie van Ivo Niehe?’

Vroeger gaf ik de gekste antwoorden op die vraag. Ik was tientjeslid van de VPRO en student Theater-, Film- en Televisiewetenschap. Ik vond de associatie met die TV-show een smet op mijn achternaam.

Tegenwoordig haal ik mijn schouders op. Wat heb ik met Ivo te maken? Ik doe niks met tv. Ik hou van míjn familie. En die naam is ook van mij.

What’s in a name?

Een goede naam is belangrijk. Dat werd mij weer eens duidelijk toen ik onlangs besloot om zzp-er te worden. Ik ben communicatieadviseur en werk al twintig jaar samen met mensen die gebouwen ontwerpen. Mijn diensten wilde ik nu zelfstandig gaan aanbieden. Maar hoe moest ik mijzelf noemen?

‘Doe niet zo moeilijk. Gebruik gewoon je eigen naam, die is makkelijk te onthouden,’ zeiden mijn vrienden. Maar ik vond het een zwaktebod. Kom op nou, met mijn taalgevoel moest ik toch met iets creatievers kunnen komen?

Waarom is het zo moeilijk om je bedrijfsnaam te kiezen als zzp-er?

De naam van je bedrijf bepaalt een deel van de identiteit. Je klanten huren jou in.  Het is persoonlijk: je valt samen met je product. Het is alsof je een naam bedenkt voor je kind. Alleen is het kind nu je eigen zaak en die ben je zelf. Je wilt dat het klopt.

En het moet in één keer goed zijn. Dus check van tevoren of die naam niet al bestaat. Je wilt niet later je domeinnaam hoeven te veranderen of je inschrijving in het handelsregister.

Waarom zou je niet gewoon kiezen voor je eigen naam?

Omdat het handig kan zijn als je bedrijfsnaam je bedrijfsactiviteit weerspiegelt. En dan kies je natuurlijk het liefst een naam waar je klanten al van houden nog vóórdat ze jou kennen. Iets origineels. Pablo’s IJscobar. De Buurtsuperman. Takkenwerk Boomverzorging.

Ik brainstormde hierover met mijzelf. Ik brainstormde met vrienden. Aan de keukentafel. Op feestjes. In het park. Maar de ideeën waren al snel vergezocht of te polka dotty. De gouden ingeving bleef uit.

En wanneer kies je dan wel voor je eigen naam?

Als je al een netwerk hebt opgebouwd, en bekend bent in je vakgebied. Je maakt gebruik van je eigen expertstatus. Het wekt vertrouwen: er staat een echt persoon achter jouw bedrijf.

Wat is het nadeel van je eigen naam?

Het nadeel is dat mensen die je nog niet kennen geen gevoel hebben bij jouw naam. Je kunt dat ondervangen door er een omschrijving aan toe te voegen: een tagline. Die maakt met zo min mogelijk woorden zo veel mogelijk duidelijk over je bedrijf.

Waarom is een goeie tagline belangrijk?

Het is je 2-seconden-elevator-pitch. De bezoeker van je website snapt meteen wat hij aan je heeft. Het is belangrijk om zo duidelijk en specifiek mogelijk te zijn. Zelfs als je een generalist bent. Je klanten willen met een expert werken en niet met een duizend-dingen-doekje. Je tagline laat zien hoe je je onderscheidt van anderen.

Over al deze dingen dacht ik wekenlang diep na. Uiteindelijk hakte ik de knoop door.

En hup, naar de Kamer van Koophandel

Ik kies bewust voor mijn eigen naam:

Pien NieheCommunicatie voor architecten en ontwerpers

Mijn creativiteit zit ‘m niet in mijn bedrijfsnaam of mijn tagline. Die krijg je vanzelf als je mij inhuurt.

‘Hèhè, was dát nu zo moeilijk?’ riepen mijn vrienden.

De meneer van de Kamer van Koophandel vroeg of ik een uittreksel wilde. En óf ik dat wilde. Het is het geboortekaartje van mijn nieuwe carrière.